Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) trekt vanaf dit jaar structureel 75 miljoen euro extra uit voor mbo-scholen. Die kunnen daarmee technische en andere kostbare ambachtelijke opleidingen overeind houden en promoten.

Dat schrijft ze vrijdag aan de Tweede Kamer. De kleine specialistische opleidingen hebben het moeilijk. Ze trekken steeds minder studenten, onder meer door onbekendheid, terwijl de kans op een baan in deze ambachten juist goed is. Het gaat bijvoorbeeld om prothesemaker, schoenmaker, restauratiemedewerker en pianotechnicus.

''Specialistische vakmensen vormen een onmisbare schakel in de economie en samenleving'', aldus Bussemaker. Ongeveer 1 procent van de mbo-studenten zit nu op een opleiding voor zo'n specialistisch beroep. Met het extra geld kunnen de scholen hun vakdocenten behouden, opleidingen vernieuwen of met andere scholen gaan samenwerken. Een mbo-school met zo'n unieke opleiding krijgt voortaan een licentie om die te beschermen tegen onnodige concurrentie.

In Nederland zijn 285.000 ambachtsbedrijven met een jaaromzet van ongeveer 110 miljard euro. Zeker 774.000 verdienen er hun brood.

Video: Reactie Bussemaker