De coalitie stemt er alsnog mee in dat er volgende week al een debat wordt gevoerd over de gaswinning in Groningen.

Dat laten de coalitiepartijen VVD en PvdA weten aan NU.nl.

Afgelopen dagen probeerde de oppositie een debat af te dwingen over een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), maar de coalitie wilde dit debat pas zodra er een kabinetsreactie is. Deze wordt pas na de verkiezingen op 18 maart verwacht.

De coalitiepartijen stellen dat er pas een echt inhoudelijk debat kan worden gevoerd als er een inhoudelijke reactie vanuit het kabinet is. VVD en PvdA steunen het debat nu alsnog vanwege de brede behoefte in de oppositie om een debat over het onderwerp te voeren.

Aanbevelingen

De coalitiepartijen lieten donderdagmiddag tegenover RTV Noord weten dat alle aanbevelingen door minister Henk Kamp (Economische Zaken) moeten worden overgenomen.

Uit het rapport van de OVV bleek dat de veiligheid van inwoners van de provincie Groningen tot 2013 geen rol speelde bij de besluitvorming over de winning van aardgas in hun provincie.

Volgens de Onderzoeksraad is niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie. De veiligheidsrisico's die de winning met zich meebracht zagen de betrokken partijen als "verwaarloosbaar".

Schade als gevolg van de gaswinning zagen zij als een risico dat vergoed kon worden.

Erkenning

De Onderzoeksraad stelt dat de betrokken het zogenoemde gasgebouw, waar het ministerie van Economische Zaken, de toezichthouder en de NAM deel van uitmaken, erkennen dat zij tot eind 2014 onzorgvuldig zijn omgegaan met de veiligheid van de Groningers.

Bovendien moeten de inwoners van Groningers een "sterke positie" krijgen binnen de besluitvorming over de gaswinning.

Ook moet de toezichthouder, het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), een onafhankelijkere positie krijgen. Nu valt de SodM nog onder het ministerie van Economische Zaken.

Bekijk hier het aantal aardschokken sinds 1906