Nederland, België en Luxemburg tekenen volgende week een akkoord om het luchtruim van de Benelux gezamenlijk te gaan bewaken.

Dat gebeurt woensdag tijdens een overleg tussen het Nederlandse en het Belgische kabinet in Den Haag.

Volgend jaar worden dan de Nederlandse en de Belgische luchtmacht om de beurt verantwoordelijk voor de controle van het luchtruim van de drie landen. Luxemburg kan niet meedoen, omdat het land geen luchtmacht heeft.

Het gaat dan specifiek om het onderscheppen van burgertoestellen waarvan een terroristische dreiging uitgaat. Onderschepping van buitenlandse of niet-geïdentificeerde militaire vliegtuigen is al via het NAVO-verdrag geregeld.

Door de samenwerking worden kosten bespaard en personeel vrijgespeeld. Minister Jeanine Hennis van Defensie zei eerder dat het door de samenwerking beter mogelijk wordt om straks na de aanschaf van de JSF vier toestellen voor internationale missies beschikbaar te hebben.

Zonder de Belgen zijn vijf piloten permanent beschikbaar voor uitzendingen, met de Belgen loopt dat op naar negen vliegers.

Het is de derde keer sinds 2003 dat de regeringen van Nederland en België elkaar treffen in het zogenaamde Thalassaoverleg. Het moet de grensoverschrijdende samenwerking versterken en ''illustreert de hechte band'', staat in een verklaring van de RVD.