Twee geadopteerde kinderen uit Congo die tijden hebben moeten wachten op vertrek uit hun land, zijn in Nederland. De tweejarige jongen en het vierjarige meisje kwamen woensdag aan bij hun adoptieouders.

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag.

Congo wilde sinds september 2013 geen kinderen meer naar verschillende westerse landen laten afreizen, ook al was de adoptieprocedure helemaal afgerond.

Het Afrikaanse land besloot de adopties op te schorten na signalen van kinderhandel.

De twee kinderen die nu wel mochten vertrekken, krijgen in Nederland gespecialiseerde medische hulp. Ze maken deel uit van een groep van dertig kinderen die door Nederlandse ouders zijn geadopteerd.

Voorrang

Staatssecretaris Fred Teeven reisde eind vorig jaar naar Congo om de problemen met de adopties te bespreken. Volgens zijn ministerie zegden de Congolese autoriteiten toen toe dat de regering met voorrang zou kijken naar de twee dossiers van de kinderen die extra medische hulp nodig hebben.

Teeven blijft zich inzetten om ook de andere 28 kinderen zo snel mogelijk naar Nederland te halen. De Congolese regering bekijkt alle dossiers opnieuw. Teeven kan niet zeggen hoe lang dat zal duren. Hij zal zich waar nodig persoonlijk met de kwestie blijven bemoeien.