Het wetsvoorstel om hoerenlopers aan te pakken die willen en wetens gebruikmaken van gedwongen prostituees, gaat waarschijnlijk in de praktijk niet goed werken. Dat is de vrees van rechters die dit soort zaken behandelen.

In een advies van de Raad voor de Rechtspraak over het voorstel staat dat te weinig rekening wordt gehouden met de minder duidelijke gevallen van uitbuiting die in de praktijk voorkomen.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om uitgebuite prostituees die achter de ramen staan en die legaal in Nederland werken.

"Uitbuiting moet worden aangepakt. Maar de vraag is of dit wetsvoorstel daaraan bijdraagt'', zegt strafrechter Elianne van Rens. Ze wijst erop dat rechters volgens het wetsvoorstel eerst zeker moeten weten dat sprake is van mensenhandel ofwel uitbuiting, en dat dan ook nog vast moet staan dat een klant dat kon weten of vermoeden.

Praktijk

Volgens Van Rens wordt er in het wetsvoorstel vanuit gegaan dat de klant dit bijvoorbeeld kan opmaken uit het uiterlijk van de prostituee, ''maar is dat in de praktijk anders''.

De Raad voor de Rechtspraak vraagt zich in het advies ook af wat het in de praktijk betekent als een prostituee bijvoorbeeld aan een klant heeft verzekerd dat ze het werk vrijwillig doet.

Celstraf

ChristenUnie, SP en de PvdA presenteerden het wetsvoorstel in oktober. Foute hoerenlopers moeten een celstraf van vier jaar of een boete van 20.000 euro kunnen krijgen. Nu riskeren alleen pooiers en mensenhandelaren vervolging en gaat de klant vrijuit.

Volgens Nine Kooiman (SP) kunnen mannen tal van signalen oppikken, zoals blauwe plekken, vreemde locaties of te lage prijzen die erop wijzen dat vrouwen worden uitgebuit.