De lijst met voorgenomen hervormingen die de Griekse regering de eurogroep heeft aangeboden heeft "geen enkele status".

"Het is niet zo dat de eurogroep heeft ingestemd met het hervormingsprogramma van Griekenland. De lijst is niet meer dan een indicatie van hoe serieus Griekenland is."

Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem woensdag tijdens het debat over de verlening van het steunpakket voor de Grieken.

"De afspraken met de trojka blijven staan. De Grieken hebben aangegeven hoe zij binnen het programma willen hervormen. Dat programma zal beoordeeld worden door de drie instituties [het IMF, de ECB en de Europese Commissie red.]", aldus Dijsselbloem.

Pas na de beoordeling wordt het geld uitgekeerd, verzekerde de bewindsman, die tevens voorzitter van de eurogroep is. Het bezuinigings- en hervormingsprogramma van de trojka blijft staan en daar hebben de Grieken ook mee ingestemd.

Noodkredieten

Op het bericht dat de Griekse minister van energie een dag na het akkoord bekendmaakte dat hij de in gang gezette privatisering van twee bedrijven zou terugdraaien, reageerde Dijsselbloem "ontspannen". 

Volgens de bewindsman is het "heel eenvoudig", het steunprogramma kan niet worden uitgevoerd als de afspraken eenzijdig worden opgezegd. Doen de Grieken dat wel, dan krijgt het geen euro overgemaakt, aldus Dijsselbloem.

Griekenland bereikte eerder deze week overeenstemming met de eurolanden over de verlenging van de noodkredieten. Voorwaarde is dat de Grieken voldoen aan de voorwaarden die gesteld zijn aan de leningen, namelijk dat de leningen ook worden terugbetaald, bezuinigd wordt en hervormd wordt.

Frans uitstel

Dijsselbloem en premier Mark Rutte spraken tijdens het debat hun steun uit voor het voorstel van de Europese Commissie om Frankrijk extra tijd te geven om aan de drieprocentsnorm te komen. 

Volgens Rutte moet Frankrijk voor de zomer 4 miljard extra bezuinigen en tot meer hervormingen besluiten, "anders volgen sancties''. De Fransen kunnen een voorbeeld nemen aan Nederland, zei Rutte. Hier is hervormd en onze economie is nu één van de snelst groeiende in Europa, aldus Rutte 

Volgens Dijsselbloem blijft het besluit van de Europese Commissie binnen de kaders van de Europese regels en krijgen de Fransen dezelfde uitstel als Nederland in 2013 kreeg. 

Volgens de oppositie meet Europa met twee maten door streng te zijn voor de Grieken, maar het begrotingstekort van de Fransen al negen jaar door de vingers ziet. 

Wat u moet weten over het akkoord met Griekenland | Overzicht hulpleningen Griekenland 

Dit moet u weten over een 'Grexit' | Dossier Griekenland