Een aantal oppositiepartijen heeft woensdag geprobeerd om middels een kunstgreep toch snel een debat over de risico's van gaswinning in Groningen op de agenda te krijgen.

De oppositie wil een debat naar aanleiding van een zeer kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning, dat vorige week werd gepubliceerd.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft meermaals laten weten dat hij op zijn vroegst eind maart een reactie op het rapport af kan hebben. Coalitiepartijen VVD en PvdA willen pas een debat houden als er een kabinetsreactie is.

Volgens de oppositie probeert de coalitie de heikele kwestie over de verkiezingen op 18 maart heen te tillen. Zowel dinsdag als woensdag deed de oppositie verwoede pogingen om het debat sneller in te plannen, maar de coalitie hield de poot stijf.

Video: Reactie Alexander Pechtold D66

Dertigledendebat

Een alternatief is een dertigledendebat, de nieuwe benaming van het spoeddebat, maar volgens Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) gaat het debat dan op een enorme stapel met andere verzoeken voor een dertigledendebat.

Diverse partijen verzochten vervolgens alle aangevraagde dertigledendebatten te schrappen. SP-leider Emile Roemer stelde dat deze later alsnog weer kunnen worden ingediend.

Het is nog onduidelijk of de truc werkt. Van Miltenburg neemt de suggesties vanuit de Kamer mee om de agenda op te stellen. Mogelijk wordt hier donderdag dan hoofdelijk over gestemd.

Bij de coalitie ijlt het monsterdebat over het terugdringen van de gaswinning nog na. Toen al kregen VVD en PvdA forse kritiek dat zij zich niet wilde uitspreken voor het maximeren van de gaswinning voor 2015 op 35 miljard kuub.

Gaswinning Groningen

Bron: NAM© NU.nl/Jerry Vermanen

Veiligheid

Uit het rapport van de OVV bleek dat de veiligheid van inwoners van de provincie Groningen tot 2013 geen rol speelde bij de besluitvorming over de winning van aardgas in hun provincie.

Volgens de Onderzoeksraad is niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie. De veiligheidsrisico's die de winning met zich meebracht zagen de betrokken partijen als "verwaarloosbaar".

Schade als gevolg van de gaswinning zagen zij als een risico dat vergoed kon worden.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA

Dossier gaswinning