De SP stapt uit het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het Presidium) omdat het vindt dat de vergadering van het bestuur openbaar moet worden.

Dat bevestigt Kamerlid Ronald van Raak na berichtgeving van de Volkskrant.

Woensdagochtend berichtte de krant over spanningen in het Presidium over het openbaar maken van de fractiekosten. Die worden voor het eerst over het jaar 2014 naar buiten gebracht, maar VVD, PvdA en D66 willen ook de twee jaar daarvoor publiceren.

Anonieme bronnen melden in de krant dat de PVV en SP zich hiertegen verzetten, maar daar klopt volgens Van Raak niets van. Volgens de SP'er zijn de fractiekosten van de partij openbaar en wordt er "bewust foutieve informatie" gelekt. 

"Het Presidium gedraagt zich als een kleuterklas", zegt Van Raak tegenover NU.nl. Zelf doet hij geen uitspraken over wat er in de vergadering besproken is, omdat dat in de regel geheim zou moeten blijven. Dat andere Kamerleden die de eed aan hun laars lappen noemt hij "heel kinderachtig". "Dit zijn volwassen mensen die een land moeten besturen."

Van Raak zal daarom nog eenmaal de vergadering bijwonen om voor te stellen de vergaderingen openbaar te maken en daarna geen zitting meer nemen in het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer tot het voorstel is aangenomen.

Roemer noemt het geroddel een afleidingsmanoeuvre in tijden van verkiezingen. "Dan ga je blijkbaar uit geheime vergaderingen leugens lekken. Als dat de norm wordt, dan kun je beter niet meer in geheimhouding gaan vergaderen'', zei hij.

"We gaan er niet meer heen voordat het openbaar is wat er in het presidium wordt besproken. Er is niks geheimzinnigs aan. Dan kan iedereen er bij komen zitten en dan weet iedereen wat de waarheid is'', aldus Roemer.

De voorzitter en ondervoorzitters van de Tweede Kamer vormen samen het presidium. Dat houdt zich bezig met de werkwijze en procedures, maar stelt ook de begroting van de Kamer op en beheert de uitgaven. De agenda van de vergaderingen van het presidium is wel openbaar. Een besluitenlijst van de vergaderingen wordt op de website van de Tweede Kamer bekendgemaakt.