Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de partijen in Mali opgeroepen een vredesakkoord te sluiten. 

Hij deed dat tijdens een bezoek aan de Algerijnse hoofdstad Algiers, waar momenteel vredesbesprekingen worden gevoerd tussen de Malinese regering en de Toearegrebellen.

In een gesprek met vertegenwoordigers van de Malinese regering en andere deelnemers aan het overleg heeft Koenders ook gewezen op de rol die internationale organisaties als de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Afrikaanse Unie hierbij kunnen spelen. Koenders, die de VN-missie in Mali leidde voordat hij minister werd, prees de leiderschapsrol van Algerije bij het vredesproces in Mali.

''Gezien de ontwikkelingen van de laatste tijd in Mali verdient de Algerijnse bemiddeling de volledige steun van de internationale gemeenschap om de onderhandelingen tot een goed einde te brengen'', zei Koenders, die dinsdag doorreist naar Marokko.

Steun

Een akkoord moet volgens hem op voldoende steun van de betrokken partijen en de bevolking kunnen rekenen. ''Dat is de enige manier om ook op lange termijn voor stabiliteit te zorgen.''

De Toeareg in Mali streven naar zelfbestuur en willen meer rechten van de regering in het West-Afrikaanse land. Nederland doet in Mali mee aan een VN-vredesmissie.

Libië

Koenders sprak in Algerije ook over de volgens hem zorgelijke situatie in het naburige Libië. De opkomst van groepen die gelieerd zijn aan terreurgroep Islamitische Staat (IS), is volgens hem niet alleen een gevaar voor de regio maar ook voor Europa. Daarom is het belangrijk dat er vaart wordt gemaakt met de politieke dialoog in Libië, aldus de minister.

Dossier Mali