Nederland gaat experts uit de Nederlandse watersector inzetten bij watersnoodrampen wereldwijd.

De speciaal opgezette 'Dutch Surge Support' (DSS) kan snel en efficiënt noodhulp leveren in de eerste fase na een grote ramp. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag gemeld.

De experts gaan bij een overstroming advies geven hoe mensen snel in veiligheid gebracht kunnen worden.

"Nederland heeft enorm veel kennis en expertise op het gebied van water en die willen we wereldwijd inzetten", licht minister Lilian Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) toe. 

Levens redden

Zij stelt dat Nederland met de nieuwe taskforce een "innovatieve bijdrage aan effectievere en modernere humanitaire hulp. Het is bij een waterramp belangrijk snel in actie te komen om zoveel mogelijk levens te redden".

De leden van het team werken momenteel in het watermanagement en kunnen sinds januari worden ingezet. Afgelopen jaar werd er in VN-verband al een Nederlandse waterexpert naar de overstromingen in Servië gestuurd, die adviseerde over droogpompen.

Wederopbouw

Tot 2017 is ruim 2 miljoen euro uitgetrokken voor de inzet van Nederlandse waterexperts bij noodhulp. Nederland kan nu in alle fases rondom een ramp expertise leveren. 

Eerder al werd het Dutch Risk Reduction team opgezet, waarin waterexperts in de wederopbouwfase na rampen plannen ontwikkelen voor zowel de veiligheid als het economische herstel van het gebied.