Een meerderheid in de Kamer wil dat burgemeesters de mogelijkheid krijgen om hooligans een meldplicht op te leggen bij internationale wedstrijden.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl.

Onlangs nam de Tweede Kamer een wet aan die rechters de mogelijkheid geeft een gebiedsgebod op te leggen, maar volgens diverse partijen moeten ook burgemeesters de bevoegdheid krijgen de relschoppers binnen de landsgrenzen te houden.

In de nieuwe voetbalwet krijgen burgemeesters namelijk wel meer mogelijkheden om voor wedstrijden in Nederland een meldplicht voor hooligans op te leggen, maar zij hebben maar beperkt invloed op buitenlandse wedstrijden. 

Daarom was het mogelijk dat afgelopen week tientallen en misschien zelfs wel tweehonderd Feyenoordhooligans zich ernstig misdroegen in de binnenstad van Rome.

Laten liggen

"We hebben hier iets laten liggen. Niet voor niks drongen burgemeesters er eerder al op aan om een uitreisverbod mogelijk te maken", aldus SP-Kamerlid Michiel van Nispen. 

"Het strafrecht wordt veel te weinig toegepast, we moeten de burgemeesters die bevoegdheid ook toevertrouwen. Dat is nodig."

Tjeerd van Dekken (PvdA): "De maatregelen zijn onvoldoende, zo hebben we vorige week gezien. Dit leidt tot ongelofelijke ellende."

Volgens Van Dekken is een logisch gevolg van de strengere maatregelen rond voetbalvandalisme in Nederland dat relschoppers sneller zijn hun toevlucht zullen zoeken in buitenlandse wedstrijden.

Beide Kamerleden hebben minister Ivo Opstelten (Justitie) gevraagd of burgemeesters meer bevoegdheden kunnen krijgen bij internationale wedstrijden. Ook D66, CDA en ChristenUnie voelen er voor om burgemeesters meer intrumenten te geven om meldplichten op te leggen.

VVD

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff is het er mee eens dat de burgemeester de bevoegdheid moet krijgen om een hooligan thuis te houden bij internationale duels, maar wil graag van Opstelten horen of dit niet al met de nieuwe wet kan.

"In de nieuwe wet wordt geregeld dat ook voor andere evenementen, zoals housefeesten, een meldplicht kan worden opgelegd", aldus Dijkhoff. "Volgens mij kunnen daar ook de buitenlandse wedstrijden onder vallen."

Momenteel wordt al geëxperimenteerd met digitale meldplicht, waarbij de hooligans via gps worden gevolgd. Hierdoor hoeven zij zich niet meer te melden bij het politiebureau. Een dergelijke techniek maakt het makkelijker en efficiënter om de meldplicht uit te voeren.

De nieuwe wet van Opstelten ligt momenteel ter behandeling in de Eerste Kamer.

KNVB

De KNVB laat in een reactie weten dat het al jaren pleit voor het koppelen van een meldplicht aan een stadionverbod.

"Op deze manier is het voor notoire relschoppers onmogelijk om naar het buitenland af te reizen", aldus een woordvoerder.

Video: Romeinen boos op hooligans

'Harde kern AS Roma komt naar Rotterdam voor wraakacties'