VVD-politicus Mark Verheijen heeft in zijn tijd als gedeputeerde in Limburg niet onrechtmatig gedeclareerd.

Dat heeft de provincie maandag geconcludeerd na extern onderzoek.

NRC Handelsblad onthulde onlangs dat Verheijen omstreden declaraties deed als gedeputeerde. Het was aanleiding voor de provincie om tien declaraties nader te onderzoeken. 

''Het terugbetalen van te veel ontvangen gedeclareerde bedragen is niet aan de orde. Dit omdat er geen sprake is van uitbetaling van onterechte declaraties'', schrijft gouverneur Theo Bovens maandag aan Provinciale Staten.

De VVD'er erkende na de onthullingen fouten te hebben gemaakt en beloofde een in zijn ogen verkeerd gedeclareerd bedrag van in totaal 399,90 euro terug te betalen.

Dat gaat volgens Verheijen om een reis met de dienstauto en treinreizen naar een verjaardagsborrel en een televisie-uitzending.

Integriteitscommissie

De provincie Limburg ziet vooralsnog geen aanleiding om extra maatregelen te nemen naar aanleiding van het declaratiegedrag van Verheijen. Dat bleek maandagavond tijdens een vergadering van het Limburgs Parlement, de Limburgse Provinciale Staten.

De SP wilde dat gedeputeerden voortaan geen nevenfuncties meer mogen hebben, maar dat idee vond weinig weerklank. Een voorstel van de PVV om voortaan een openbaar register met alle declaraties inclusief bonnetjes van gedeputeerden te realiseren, kreeg de handen van de Limburgse Statenleden niet op elkaar.

''Iedereen is boos, iedereen vindt het vervelend wat hier gebeurt’’, vatte gouverneur Theo Bovens de stemming samen. ''Ik ben niet blij met de aanleiding voor dit debat.’’

Venlo

Maandagavond kwamen ook in Venlo de fractievoorzitters van de politieke partijen samen om te praten over Verheijen, die voor hij gedeputeerde werd daar wethouder was.

Het is moeilijk achteraf te controleren waar Verheijen als wethouder allemaal mee bezig was, omdat na zijn vertrek zijn agenda is gewist. Voortaan zullen agenda's van ex-wethouders langer bewaard blijven, besloot burgemeester Antoin Scholten maandag.

Ook de declaraties van de wethouders en de burgemeester worden voortaan openbaar, maakte de burgemeester bekend.

Binnen de VVD doet een speciale integriteitscommissie onderzoek naar Verheijen. Die conclusies worden over een week verwacht.

Vanwege de lopende onderzoeken legde Verheijen vorige week voorlopig zijn werk als Kamerlid neer. Het Kamerlid en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra willen niet reageren zolang de integriteitscommissie nog onderzoek doet.

Van Pol

Eind vorig jaar kwam Verheijen ook al in opspraak. Volgens Elsevier had de VVD'er nogal innige banden met de in opspraak geraakte projectontwikkelaar Piet van Pol. 

Het weekblad suggereerde dat Verheijen Van Pol een grote opdracht had gegund, in ruil daarvoor kreeg Verheijen duizenden euro's voor de campagne.

Achtergrond: Mark Verheijen, van liberale high potential tot aangeschoten wild