Het Openbaar Ministerie heeft het afgelopen jaar tien miljoen euro in beslag genomen bij verdachten en veroordeelden van misdrijven. Het geld is opzij gezet om eventueel uit te keren aan slachtoffers. 

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) meldde dat zondag in het tv-programma WNL op Zondag.

De mogelijkheid van beslaglegging bij daders, ten behoeve van slachtoffers, bestaat sinds januari 2014. ''Na één jaar is dit best een aardig resultaat'', aldus Teeven.

Hoeveel van die tien miljoen euro uiteindelijk daadwerkelijk bij slachtoffers of nabestaanden terecht komt, is nog niet duidelijk. Het geld wordt pas uitgekeerd als de verdachte veroordeeld is en er geen beroep meer loopt.

Op het geld is beslag gelegd in zo'n 130 zaken. Uiteindelijk bepaalt de rechter of een schadevergoeding wordt toegekend. In een flink deel van de zaken is dat proces nog niet afgerond.

Teeven noemde als voorbeeld van een beslaglegging de zaak van een achttienjarige jongen die op een nieuwe scooter en met 500 euro op zak hard door een winkelcentrum scheurt en daarbij een oude man omver rijdt. Voor een schadevergoeding aan de man kan justitie dan 'conservatoir beslag' leggen op het geld en de scooter van de jongen.