Het kabinet moet namens de politiek zo snel mogelijk excuses maken aan de Groningers voor het decennia lang verwaarlozen van de veiligheid bij de gaswinning in Groningen.

CDA-leider Sybrand Buma zei dat zaterdag in het radioprogramma BNR Campagne.

Volgens Buma is dat de enig mogelijke conclusie na het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de gaswinning. Daaruit bleek dat alle betrokken instanties, overheidsdiensten en het ministerie van Economische Zaken altijd keken naar de opbrengsten van de gaswinning en nauwelijks naar de risico's voor de Groningers.

Buma vindt excuses op hun plaats en begrijpt niet waarom het kabinet daar "zo moeilijk" over doet en er nog apart over moet vergaderen in de ministerraad.

Het kabinet moet erkennen dat het niet goed is gegaan en daadwerkelijk de gaswinning terugschroeven, aldus Buma. "Het excuus dat het zo niet had gemoeten is belangrijk voor de Groningers om te werken aan herstel van vertrouwen."

Eerder eiste de Groningse PvdA-gedeputeerde William Moorlag ook excuses. In de Tweede Kamer pleitte de Partij voor de Dieren ervoor.

Haagse politiek

Buma gaf bij BNR toe dat de conclusies die de OVV trekt over het negeren van de veiligheidsrisico's ook zijn partij aangaan en alle oud-CDA-ministers op Economische Zaken. Maar de OVV maakt volgens hem geen onderscheid tussen partijen en stelt dat het 'de Haagse politiek' is geweest.

Wat Buma betreft moet het voor de Groningers ook veel makkelijker worden om een vergoeding te krijgen bij schade aan hun huis als gevolg van de aardbevingen.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen | Dossier gaswinning