Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een ICT-consultant over een periode van twee jaar 1,3 miljoen euro betaald om grote automatiseringsproblemen bij de Nationale Politie op te lossen. 

Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag, dat een beroep heeft gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Volgens de krant werden geen offertes aangevraagd bij andere consultants en werd de maximaal toegestane beloning ruimschoots overschreden.

De ICT-problemen waren zo urgent dat minister Ivo Opstelten toestemming gaf van de regels over beloning en inhuur af te wijken, aldus de NRC. De consultant, Jo van den Hanenberg, schreef voor zijn aanstelling als troubleshooter een kritisch rapport over de ICT-afdeling van de politie.

Een minister kan afwijken van de wet normering topinkomens als hij in de ministerraad bespreekt dat hij een zogeheten topfunctionaris een hoger salaris wil betalen dan gebruikelijk is. De minister moet de beloning en de hoogte ervan daarnaast ook publiek maken. In dit geval heeft Opstelten dat niet gedaan, volgens de krant.

Verlengde contracten

Samen met een andere consultant van BoerCoorn zou de man in eerste instantie zes maanden werken voor het ministerie. Opstelten besloot uiteindelijk een van de consultants te benoemen tot secretaris-generaal. Op die manier zouden de contracten van de consultant meerdere keren verlengd zijn.

Reactie ministerie

In een reactie laat het ministerie weten dat de beloning niet besproken en bekendgemaakt is, omdat de consultant in de ogen van de organisatie geen 'topfunctionaris' is.

Ook zouden de diensten die de consultant leverde betrekking hebben op zeer urgente problemen. Opstelten zou de man van groot belang vinden om die problemen aan te pakken, na het vertrek van Aad Meijbooom als hoofd van de ict-afdeling van de politie.

'Verbazingwekkend'

D66-Tweede Kamerlid Magda Berndsen noemt de redenering van het ministerie verbazingwekkend. "Dit mag de minister komen uitleggen in de Tweede Kamer volgende week. Als dit geen topfunctie is, wat dan wel?"

Berndsen wil Opstelten dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje aan de tand voelen over de kwestie.