De regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat hooligans die zich in het buitenland hebben misdragen, daarvoor ook in Nederland aangepakt moeten worden. 

Ze denken aan een meldplicht tijdens de wedstrijden van hun club in Nederland en in het buitenland.

Het heeft volgens de coalitiefracties echter niet zo veel zin om paspoorten van deze hooligans in te trekken, zoals CDA-leider Sybrand Buma vrijdag voorstelde. VVD en PvdA wijzen erop dat mensen in de meeste Europese landen nu eenmaal vrij kunnen reizen zonder een paspoort te hoeven tonen.

Ook de PVV benadrukt dat het Schengenverdrag dit mogelijk maakt. Wat PVV-leider Geert Wilders betreft moet Nederland dat verdrag opzeggen en dus weer grenscontroles invoeren. ''Dan heeft het afpakken van paspoorten van relschoppers pas zin. En het is ook goed voor de terreurbestrijding.'' Wilders hoopt dat het CDA dat nu ook wil, ''anders is het voorstel voor de bühne en een holle frase''. De coalitie is daar niet voor.

Aanleiding voor de suggesties zijn de rellen van Nederlandse hooligans de afgelopen dagen in Rome. Enkele tientallen zijn al voor de rechter verschenen.

Uitreisverbod

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch denkt aan een uitreisverbod of stadionverbod voor hooligans die over de grens in de fout zijn gegaan, gekoppeld aan een meldplicht. Hij heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gevraagd de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff wijst op een gebiedsverbod en een meldplicht of op een gebiedsgebod. Dat houdt in dat mensen op een bepaald tijdstip op een vooraf vastgestelde locatie moeten zijn. Volgens beide partijen moet een burgemeester een grote rol spelen bij het nemen van een besluit over een meldplicht.

Een nieuwe, aangescherpte voetbalwet is net door de Tweede Kamer aangenomen. Die moet nog wel door de Eerste Kamer.