Bijna zeven op de tien kandidaten (69,9 procent) voor de Provinciale Statenverkiezingen is man. Landelijke partijen zetten relatief meer vrouwen op de lijst (30,4) procent van alle kandidaten) dan lokale partijen (26,4 procent).
 

Dit blijkt uit een analyse van de kandidatenlijsten voor de verkiezingen van 18 maart door nieuwsdienst LocalFocus.

Het percentage vrouwelijke kandidaten komt in geen van de provincies boven de 36 procent. Dat percentage wordt gehaald in Friesland, op de voet gevolgd door Noord-Holland (35,9 procent).

In de provincie Drenthe is slechts één op de vier kandidaten een vrouw (26,5 procent). Ook in Zeeland en Overijssel staan er relatief weinig vrouwen op de kandidatenlijsten.

Kandidaten

Partij voor de Dieren

Alleen de Partij voor de Dieren telt gemiddeld meer vrouwelijke dan mannelijke kandidaten: 54,9 procent is vrouw. In vier van de tien provincies waar de partij meedoet, telt de kandidatenlijst meer vrouwen dan mannen.

De SGP scoort uiteraard het laagst met nul vrouwen op de lijsten van de zeven provincies waar ze mee doen aan de verkiezingen. Na de SGP heeft 50Plus de minste vrouwen: ruim één op de vijf kandidaten is hier vrouw. 

Er zijn geen eerdere cijfers beschikbaar over het aandeel vrouwen op de kandidatenlijsten, maar uit onderzoek van stichting ProDemos blijkt dat in 2011 66 procent van de gekozen Provinciale Statenleden uit mannen bestaat.

De nieuwe leden van de Provinciale Staten kiezen op 26 mei de leden van de Eerste Kamer.

Dit zijn de mogelijke gevolgen van de verkiezingen voor Rutte 2