Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) hebben vrijdag Kamervragen gesteld over een benefietgala op 1 maart in Utrecht, waar onder anderen de omstreden sjeik Assim Al-Hakeem zal spreken.

De parlementariërs willen van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) weten of er visa zijn verstrekt voor de buitenlandse gasten. Ook de VVD heeft om opheldering gevraagd.

Volgens de Kamerleden is de bijeenkomst in Utrecht vergelijkbaar met die in Rijswijk op 9 maart. Daar zouden zeven imams spreken. Drie van hen hadden al een visum voor Nederland, maar dat werd deze week ingetrokken na onderzoek door Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

De omstreden islampredikers willen naar partycentrum Luxury in Overvecht komen voor een benefietavond georganiseerd door World Wide Relief. Ook de lokale afdelingen van het CDA en de ChristenUnie hebben schriftelijke vragen gesteld.

Ondemocratisch

"Voor deze avond zijn een aantal sprekers aangekondigd die bekend staan om hun ondemocratische uitspraken en om het legitimeren van de gewapende strijd in Syrië. In het bijzonder noemen wij daarbij Sheikh Assim Al-Hakeem", laten de indieners, Sander van Waveren (CDA) en Maarten van Ooijen (ChristenUnie), van de schriftelijke vragen weten.

Het CDA en ChristenUnie willen van het college weten of ze instrumenten hebben om deze bijeenkomst tegen te gaan en of er contact is geweest met de Nationaal coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

De Telegraaf sprak met de gemeente over het evenement, die zou op dit moment geen reden zien om actie te ondernemen tegen deze bijeenkomst. Het evenement vindt plaats op 1 maart. De politieke partijen vragen dan ook aan het college of ze de schriftelijke vragen voor die datum willen beantwoorden.