Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) schort tijdelijk zijn werkzaamheden op, tot de uitkomst van het onderzoek van de integriteitscommissie naar hem bekend is. Hij ontvangt in die tijd ook geen salaris.

Dat heeft hij woensdagavond laten weten.

Het VVD-Kamerlid kwam afgelopen weken in opspraak, toen NRC Handelsblad onthulde dat hij in zijn tijd als gedeputeerde in de provincie Limburg duizenden euro's onterecht zou hebben gedeclareerd. 

De Commissie Integriteit van de VVD doet daar onderzoek naar. Woensdag deed een Limburgs bedrijf bovendien aangifte tegen hem wegens corruptie toen Verheijen wethouder van Venlo was.

''Ik heb aan fractievoorzitter Halbe Zijlstra verzocht mijn werkzaamheden als Kamerlid op te mogen schorten tot de uitkomst van het onderzoek van de Commissie Integriteit. Dit betekent dat ik tot de uitkomst van dit onderzoek geen werkzaamheden verricht en de door mij te ontvangen schadeloosstelling voor deze periode zal terugstorten," laat Verheijen weten in een schriftelijke reactie.

Video: Verheijen (VVD) schort werkzaamheden op

[[video:zie]]

Openbaar Ministerie

"Vandaag is er aangifte tegen mij gedaan'', zegt Verheijen in een verklaring. ''Dit is nu een zaak voor het Openbaar Ministerie en het past mij niet daar publiekelijk op te reageren. Al eerder heb ik de Commissie Integriteit van mijn partij gevraagd onderzoek te doen vanwege de aanhoudende discussie omtrent mijn integriteit."

"Mocht het oordeel van de commissie daar aanleiding toe geven, dan zal ik daar vanzelfsprekend consequenties aan verbinden. Datzelfde geldt op het moment dat er sprake zal zijn van een strafrechtelijk onderzoek tegen mij.''

Naar verwachting is de Commissie Integriteit van de VVD, onder voorzitterschap van oud-europarlementariër Jan Kees Wiebenga, over twee weken klaar met haar werk.

Declaraties

Verheijen erkende na de onthulling van NRC direct dat er inderdaad sprake was van een aantal foute declaraties en beloofde deze terug te betalen.

Wel noemde hij het bericht "opgeblazen". Ook premier en partijleider Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra kwamen tot dat oordeel.

Toch besloot de partij, die de laatste jaren regelmatig in het nieuws kwam met integriteitsschandalen, de declaratiezaak te gaan onderzoeken. De commissie kijkt naar "de feiten, de ernst en de verwijtbaarheid en daar een oordeel over vellen".

Verheijen zit sinds 2012 voor de VVD in de Tweede Kamer. Het is niet de eerste keer dat hij in opspraak kwam.

Aangifte

Het Limburgse bedrijf Taurus beschuldigt Verheijen van corruptie in zijn tijd als wethouder in Venlo. Ondernemer Wout Heijmans meent dat hij is tegengewerkt door Verheijen bij zijn poging om een bioscoop te bouwen in Velden.

Verheijen zou zo de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol bevoordelen die een bioscoop bouwt in Venlo, staat in het verzoek tot strafvervolging.

Eind vorig jaar onthulde Elsevier dat Verheijen in zijn tijd als wethouder in Venlo duizenden euro's campagnegeld zou hebben ontvangen van de omstreden projectontwikkelaar. Van Pol kreeg in Venlo later dat jaar een megaopdracht toegewezen. Hij wordt bovendien vervolgd voor zijn betrokkenheid in de zaak rond de van corruptie verdachte Roermondse oud-VVD-politicus Jos van Rey.

Achtergrond: Mark Verheijen, van liberale high potential tot aangeschoten wild