Het Limburgse bedrijf Taurus heeft woensdag aangifte gedaan tegen Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) wegens corruptie. Het bedrijf beschuldigt Verheijen van corruptie in zijn tijd als wethouder in Venlo.

Ondernemer Wout Heijmans meent dat hij is tegengewerkt door Verheijen bij zijn poging om een bioscoop te bouwen in Velden.

Verheijen zou zo de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol bevoordelen die een bioscoop bouwt in Venlo, staat in het verzoek tot strafvervolging.

Eind vorig jaar onthulde Elsevier al dat Verheijen in zijn tijd als wethouder in Venlo duizenden euro's campagnegeld zou hebben ontvangen van de omstreden projectontwikkelaar. Van Pol kreeg in Venlo later dat jaar een megaopdracht toegewezen.

Van Pol wordt bovendien vervolgd voor zijn betrokkenheid in de zaak rond de van corruptie verdachte Roermondse VVD-politicus Jos van Rey.

Verheijen verklaarde eerder dat het klopt dat onder zijn portefeuille projectontwikkelaar Van Pol en de bioscoopexploitant bij elkaar zijn gebracht. "Maar de uiteindelijke afhandeling en goedkeuring is voltrokken door een college van B en W waar ik destijds al bijna een half jaar geen lid meer van was", zei de VVD'er destijds.

Ander daglicht

Heijmans is vanaf 2001 bezig met zijn plan voor acht bioscoopzalen in Velden. Na recente, negatieve publiciteit over Verheijen zijn gebeurtenissen volgens de directeur in een totaal nieuw en ander daglicht komen staan. Volgens zijn advocaat Richard Wagemans heeft Verheijen de gemeenteraad van Venlo verkeerd geïnformeerd en zelfs de naburige en voorheen zelfstandige gemeente Arcen en Velden buitenspel gezet.

''Deze gang van zaken kan niet anders worden uitgelegd dan dat de heer Verheijen zeer ver ging in het faciliteren van Pieter van Pol en aan hem gelieerde ondernemingen. Verheijen heeft het project van Taurus jarenlang geblokkeerd ten gunste van de projecten van Van Pol en in ruil voor verkiezingsgiften'', aldus de strafklacht.

Declaraties

Het Kamerlid kwam afgelopen weken opnieuw in opspraak, toen NRC onthulde dat Verheijen in zijn tijd als gedeputeerde in de provincie Limburg duizenden euro's onterecht zou hebben gedeclareerd. Verheijen erkende direct dat er inderdaad sprake was van een aantal foute declaraties en beloofde deze terug te betalen.

Wel noemde hij het bericht "opgeblazen". Ook premier en partijleider Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra kwamen tot dat oordeel.

Toch besloot de partij, die de laatste jaren regelmatig in het nieuws kwam met integriteitsschandalen, de declaratiezaak te gaan onderzoeken. De commissie gaat kijken naar "de feiten, de ernst en de verwijtbaarheid en daar een oordeel over vellen".

Achtergrond: Mark Verheijen, van liberale high potential tot aangeschoten wild