Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en oud-minister Liesbeth Spies hoeven niet te worden gehoord als getuige in de zaak Van Rey.

Dat heeft de rechtbank Rotterdam woensdag besloten.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zeven beschuldigingen tegen de Roermondse politicus geformuleerd. Het gaat om omkoping, verkiezingsfraude en witwassen.

Over staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft de rechtbank nog geen besluit genomen. Van Rey wil Opstelten, Teeven en Spies onder ede laten ondervragen vanwege een telefoongesprek dat Van Rey en Teeven hebben gevoerd over de burgemeestersbenoeming in Roermond. De opname daarvan zou door een toevallige storing in de opnameapparatuur verloren zijn gegaan.

De rechtbank heeft rapporten over het voorval nog niet kunnen bestuderen.

Video: Opstelten en Spies hoeven niet te getuigen

Offermans

Ook bepaalde de rechtbank dat oud-burgemeester van Meerssen Ricardo Offermans mag worden gehoord. Van Rey zou stemmen hebben geronseld voor verkiezingen en zijn partijgenoot Offermans vertrouwelijke informatie hebben verstrekt. Deze informatie zou hij hebben gebruikt bij zijn sollicitatie naar het burgemeesterschap van Roermond.

Offermanns kan als getuige verklaren over zaken die van belang zijn voor Van Rey's verdediging, volgens de rechtbank. De rechtbank moest beslissen over een waslijst onderzoekswensen. In totaal zijn verzoeken om 55 getuigen te horen toegewezen. Van veruit de meesten zijn de namen nog niet bekend.