Onafhankelijk Tweede Kamerlid Norbert Klein gaat een initiatiefwet maken voor een flexibele AOW. 

Mensen kunnen er dan voor kiezen of ze eerder of later met werken stoppen, waarbij het bedrag dat ze ontvangen afhangt van het moment dat de oudedagsvoorziening ingaat.

Klein heeft dat dinsdag aangekondigd. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) schreef de Kamer maandag dat het kabinet niets voelt voor een flexibele AOW. Dat zou negatief zijn voor de werkgelegenheid en de schatkist meer geld kosten. Ook zou het ingewikkelder zijn in de uitvoering.

De parlementariër noemt het antwoord van de staatssecretaris teleurstellend. Eerder nam de Kamer een motie van hem aan waarin het kabinet werd gevraagd een flexibele AOW te onderzoeken. Ook ouderenorganisatie ANBO en de vakbeweging reageerden teleurgesteld op de opstelling van Klijnsma.

Klein gaat nu praten met andere Kamerfracties en met belangenorganisaties. Dat moet leiden tot een initiatiefnota en uiteindelijk tot een initiatiefwet. Als een flexibele AOW voor problemen zorgt, bijvoorbeeld met de kosten, moeten die worden opgelost, vindt het Kamerlid. ''Vermindering van de gaswinning in Groningen brengt ook financiële problemen mee, maar dat betekent niet dat je het daarom achterwege laat.''