Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de visa van drie moslimpredikers ingetrokken die waren uitgenodigd voor een bijeenkomst op 8 maart in het Zuid-Hollandse Rijswijk.

''De intrekking volgt op basis van vandaag verkregen nadere informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en past in het kader van het actieprogramma jihadisme", laat de minister dinsdag weten.

Voor de afgifte van de visa zouden wel de reguliere procedures zijn gevolgd. De betrokkenen stonden niet in databases die daarvoor zijn geraadpleegd. 

Op basis van nieuwe informatie die het ministerie dinsdag heeft verkregen van de NCTV, zijn de visa weer ingetrokken. De NCTV wilde niet vertellen op welke informatie Koenders zich precies heeft gebaseerd.

Rohamaa

De bijeenkomst in Rijswijk is georganiseerd door de stichting Rohamaa. Die heeft voor het evenement meerdere sprekers uit binnen- en buitenland uitgenodigd, onder wie sheikh Wahid Baali, Mohammed Hassan, Othman al Khamis en Mamdouh Tamami.

De in totaal zeven gastsprekers komen onder meer uit Egypte, Koeweit, Jordanië, Nigeria en België. Van wie het visum is geweigerd, wil Buitenlandse Zaken niet zeggen.

Doel van de bijeenkomst is geld inzamelen om "vanuit Nederland en met de islam als vertrekpunt het welzijn van gehandicapten, weeskinderen, sociaal zwakkeren, asielzoekers en daklozen over de gehele wereld te helpen verbeteren".

Video: Koenders trekt visa omstreden imams in

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer ontstond maandag onrust over de aanwezigheid van omstreden imams. VVD, CDA, D66 en de PVV wilden weten wat minister Lodewijk Asscher (Integratie) dacht te gaan doen tegen de komst van islampredikers.

PVV-leider Geert Wilders reageert positief op het besluit van Koenders, maar spreekt wel van "ongelofelijk amateurisme" van het kabinet. Het intrekken van de visa gebeurde volgens hem onder zware druk van de Tweede Kamer. De reisdocumenten hadden "nooit en te nimmer" verstrekt mogen worden.

SGP-leider Kees van der Staaij spreekt van een verstandig besluit. "Het is goed dat het kabinet het zekere voor het onzekere neemt en de visa intrekt. Als er een bosbrand dreigt, moet je niet met vuur spelen: in tijden van dreiging moet de veilige weg gekozen worden."

Ook het CDA vindt het verstandig dat Koenders de adviezen van de NCTV heeft gevolgd, zegt Kamerlid Pieter Omtzigt. Er zijn volgens hem wel vraagtekens te plaatsen bij ''een systeem waarin eerst een visum wordt verstrekt, en pas na toekenning onderzoek volgt''.

Het is daarom goed dat Koenders een extra controle heeft uitgevoerd naar aanleiding van alle maatschappelijke onrust, vindt Omtzigt. Hij wil snel weten op basis van welke criteria de keuzes zijn gemaakt om deze imams geen visa te verlenen en de andere imams wel.

Bezorgd

Burgemeester Michel Bezuijen van Rijswijk is bezorgd over de maatschappelijke onrust die is ontstaan over het benefietgala, aldus de Zuid-Hollandse gemeente dinsdagavond. 

Burgemeester, politie en Openbaar Ministerie hebben maandagavond een ''indringend, open en transparant gesprek'' gehad met het bestuur van de Stichting Rohamaa, de organisator van het evenement.

Voor dinsdagavond gepland nieuw overleg in dezelfde samenstelling gaat desondanks door, aldus een gemeentewoordvoerster dinsdagavond.

Het gemeentebestuur wijst erop dat het volgens de wet een evenement alleen kan verbieden als openbare orde of veiligheid in het geding zijn. Uit de nu beschikbare informatie blijkt niet dat er aanwijzingen zijn dat er op 8 maart strafbare uitspraken worden gedaan.