De vaste integriteitscommissie van de VVD die onderzoek doet naar het declaratiegedrag van Tweede Kamerlid Mark Verheijen, verwacht al binnen twee weken met de conclusies te komen.

Dat laat een partijwoordvoerder maandag weten aan NU.nl.

NRC onthulde vorige week dat Verheijen in zijn tijd als gedeputeerde in de provincie Limburg duizenden euro's onterecht zou hebben gedeclareerd.

Verheijen erkende direct dat er inderdaad sprake was van een aantal foute declaraties en beloofde deze terug te betalen. Wel noemde hij het bericht "opgeblazen".

Ook premier en partijleider Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra kwamen tot het oordeel dat de feiten door NRC waren opgeblazen.

Tweede keer

Het was de tweede keer in korte tijd dat de VVD'er in opspraak kwam. Eind vorig jaar onthulde Elsevier dat Verheijen in zijn tijd als wethouder in Venlo duizenden euro's campagnegeld zou hebben ontvangen van de omstreden projectontwikkelaar Piet van Pol. 

Van Pol kreeg in Venlo later dat jaar een megaopdracht toegewezen. Verheijen benadrukte na de onthulling niks van de campagnebijdrage van Van Pol te hebben geweten en stelde integer te hebben gehandeld.

Aangezien de VVD laatste jaren regelmatig in het nieuws kwam met integriteitsschandalen, besloot de partij afgelopen vrijdag de declaratiezaak toch te gaan onderzoeken. Ook klonk in de partij gemopper over de bagatelliserende toon van Rutte en Zijlstra. Andere Kamerleden moesten eerder wel direct het veld ruimen. 

De commissie gaat kijken naar "de feiten, de ernst en de verwijtbaarheid en daar een oordeel over vellen".

Achtergrond: Mark Verheijen, van liberale high potential tot aangeschoten wild