VVD-fractieleider Halbe Zijlstra acht de kans ''heel klein'' dat er in juli wordt besloten de gaswinning in Groningen weer te verhogen.

Dat zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft de gasproductie de eerste helft van dit jaar verlaagd naar 16,5 miljard kuub. In juli besluit hij of de gaswinning in de tweede helft van dit jaar ook omlaag kan, zodat ze over heel 2015 uitkomt op 35 miljard kuub.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat, maar Kamp wil pas in juli een definitief besluit nemen. Coalitiepartner PvdA noemde het eerder ''ondenkbaar'' dat de gasproductie in de tweede helft van dit jaar weer omhoog gaat.

Begroting

Als het kabinet in juli tot minder gaswinning besluit, kost dat de schatkist circa 1 miljard euro. Het kabinet moet dan op zoek naar dekking, onderstreepte Zijlstra. De VVD wil in elk geval vasthouden aan lastenverlichting in de komende jaren.

Een verminderde gaswinning maakt de kans op meevallers om dat te financieren kleiner. Maar volgens Zijlstra moet dan maar elders op de begroting geld worden vrijgemaakt.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA