'Geen meerderheid voor coalitie en constructieven bij verkiezingen'

De coalitiepartijen in de Eerste Kamer en de zogenoemde ‘constructieve oppositie’ (D66, ChristenUnie, SGP) halen geen meerderheid met de Statenverkiezingen op 18 maart. 

De coalitiepartijen VVD en PvdA en de constructieven zouden samen 34 zetels krijgen, vier te weinig voor een meerderheid.

Dat bleek zaterdag uit De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

Kiezers is gevraagd naar hun stemvoorkeur voor de Provinciale Staten. De uitslag is vervolgens omgerekend naar Eerste Kamerzetels.

De VVD eindigt in deze peiling op 11 zetels in de Senaat, de PvdA op 6. Ze verliezen samen dertien zetels. Nu bezetten deze partijen respectievelijk nog 16 en 14 zetels. D66, ChristenUnie en SGP, die de coalitiepartijen nu steunen in de Eerste Kamer, winnen elk ten opzichte van 2011. D66 eindigt op 11 zetels (+6), ChristenUnie op 4 (+2) en de SGP op 2 (+1).

De grootste partij in de peiling is de PVV. Die partij staat op 12 zetels (+2). De SP volgt, net als de VVD en D66, met 11 zetels (+3), en het CDA staat op 10 (-1). GroenLinks en de Partij voor de Dieren halen volgens de peiling elk 2 zetels, 50PLUS eindigt op 3, en de provinciale partijen halen 1 zetel in de Senaat. Aangetekend moet worden dat kiezers van PVV en SP minder bereid zijn om naar de stembus te gaan voor de Provinciale Staten.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie