Oppositiepartij GroenLinks wil opheldering van minister Henk Kamp (Economische Zaken) over de plannen om gasboringen toe te staan voor de kust van Terschelling. 

Dat laat partijleider Bram van Ojik in een reactie weten. 

''Er bestaat bij dit kabinet een reflex om voortdurend te zoeken naar nieuwe plekken om gas uit de grond te halen. Zelfs in kwetsbare natuurgebieden," zegt Van Ojik. 

"Als het kabinet net zoveel moeite zou doen om woningen beter te isoleren en om meer energie schoon op te wekken, dan hebben we dat gas helemaal niet nodig.”

Op Terschelling is onrust ontstaan doordat het Nederlands bedrijf Tulip Oil plannen heeft om op en rond het eiland naar gas te boren. Het Waddeneiland heeft een beschermde status.

Consessie

Tulip Oil wil in de Noordzee drie tot zes kilometer voor de kust van Terschelling aardgas gaan winnen. Volgens het bedrijf is een concessie afgegeven voor exploratie van de gasbel in het beschermde gebied. 

Daarmee kan overigens nog niet worden geboord: er moeten nog verschillende vergunningen worden aangevraagd en er moet een rapport worden opgesteld over mogelijke gevolgen voor het milieu. Dat zal zeker een jaar in beslag nemen.

''We hebben nog geen winningsvergunning. Die komt waarschijnlijk pas in juli. Daarna volgt nog een lang inspraaktraject waar mensen bezwaren kunnen inbrengen", zei Joost den Dulk van Tulip Oil op Radio 1.

Actiegroep

De actiegroep Gas(t)vrij Terschelling is van plan bij iedere inspraakronde bezwaar te maken tegen de voorgenomen boringen. Volgens woordvoerster Annet van Essen was de bevolking van Terschelling lange tijd niet op de hoogte van de plannen.

''We zullen de eilanders zo goed mogelijk informeren over de plannen en ze laten weten dat ze invloed kunnen hebben". Volgens haar wordt er onder meer gesproken over een boorlocatie op land bij het dorp Hoorn, waar drie tot vijf boorputten zouden komen.

Bezwaren tegen eventuele gasboringen zijn volgens Van Essen onder meer dat chemicaliën in de grond worden gepompt (fracking) en dat er zwaar vrachtverkeer over het eiland gaat rijden. Ook zou er veel CO2 bij de boringen vrijkomen. Volgens Tulip Oil is nog niet zeker of die techniek ook zal worden gebruikt.