PvdA-leider Diederik Samsom ontkent dat hij gezegd heeft dat de PvdA uit het kabinet stapt als toch meer dan 35 miljard kuub gas wordt gewonnen dit jaar. 

Hij reageert daarmee desgevraagd op een uitspraak van burgemeester Meindert Schollema van het Groningse Pekela.

Volgens Schollema, bij RTV Noord, heeft hij met Samsom telefonisch afgesproken dat hij namens de PvdA-leider mag zeggen: ''Als het meer dan die 35 wordt, dan maakt de PvdA geen deel meer uit van deze regering.''

Schollema zegt later vrijdagavond in een toelichting: ''Diederik Samsom heeft tegen mij gezegd dat als er toch meer dan 35 miljard kuub gewonnen wordt, dat hij dat niet mee zal maken.'' Schollema zegt dat hij Samsom aankondigde dat te melden aan RTV Noord en heeft dat vervolgens met zijn eigen interpretatie - in dat geval stapt de PvdA uit het kabinet - gedaan.

Afgedwongen

Schollema werd gerustgesteld door het telefoontje met Samsom. ''Hij meende het vanuit de grond van zijn hart'', aldus de burgemeester.

Samsom liet eerder op de avond aan het ANP weten dat hij tegen Schollema heeft gezegd ''dat het niet gaat gebeuren dat er meer dan 35 miljard kuub wordt gewonnen''. Volgens Samsom is ''met de ingediende motie afgedwongen dat gekozen wordt voor het meest veilige scenario''.

Het kabinet besloot begin deze week de gaswinning in het eerste half jaar terug te schroeven naar 16,5 miljard kuub. Rond 1 juli bekijkt het kabinet wat er in de tweede helft van het jaar gewonnen wordt.

Zie ook: Hoe de gaswinning voor de PvdA een nieuwe nachtmerrie werd