De aangekondigde renovatie van de Tweede Kamer gaat tussen de vijf en dertien jaar duren. Het gebouwencomplex is hard toe aan groot onderhoud, zowel aan de buitenkant als de binnenkant.

Als de renovatie in één keer tegelijk gebeurt, moet het hele complex vijf jaar dicht. Daaronder vallen ook de Eerste Kamer, de Raad van State en het Torentje, de werkkamer van de premier.

Maar als de werkzaamheden in fases worden uitgevoerd, zullen ze zeker dertien jaar in beslag nemen. Dat staat in een advies van een stuurgroep onder leiding van oud-minister Liesbeth Spies.

Minister Stef Blok (Wonen) wilde vrijdagochtend nog niet reageren, omdat hij het rapport van Spies nog niet heeft gekregen. Hij rekent op een doorwrocht rapport, waarin een paar varianten komen te staan van de verbouwing, de duur en de kosten ervan.

Blok heeft zelf opdracht gegeven tot de verkenning, maar heeft nog geen budget gereserveerd. Ook kan hij niet zeggen of de Kamer op het Binnenhof kan blijven vergaderen of moet uitwijken. "Dat hangt af van de consequenties, de kosten en het functioneren van het hart van de democratie."

Video: Reactie Stef Blok

Werkplekken

Ook de politici zelf moeten tijdelijk verkassen van hun werkplekken. Daarvoor moeten ook nog geschikte ruimtes worden gevonden.

De renovatie zou vanaf 2018 moeten beginnen. Deze zomer denkt Blok alle gegevens op tafel te hebben waarna hij een besluit kan nemen.