Limburg laat controle declaraties onderzoeken

De provincie Limburg laat een externe deskundige onderzoeken of de controle op declaraties nog adequaat is. De Limburgse gouverneur Theo Bovens schrijft dat donderdag aan Provinciale Staten.

Aanleiding voor het onderzoek zijn berichten over verkeerde declaraties door voormalig gedeputeerde en huidig Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD).

In het geval van de uitgaven van Verheijen wordt onderzocht of het controlesysteem goed is toegepast.

Bovens schrijft dat leden van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten zelf verantwoordelijk zijn voor een verantwoord gebruik van provinciale faciliteiten. ''De controle hierop is streng maar 100 procentscontrole is in redelijkheid vrijwel onmogelijk.''

Privé-uitgaven

NRC Handelsblad onthulde woensdag dat Verheijen sommige privé-uitgaven, campagnekosten en kosten als lid van het landelijke VVD-bestuur in strijd met de gedragscode en declaratieregels in rekening bracht bij de provincie. Het ging volgens de krant om duizenden euro's.

Verheijen heeft de fouten erkend. De gouverneur zegt dat de voormalig gedeputeerde enkele weken geleden al contact met hem heeft opgenomen en meteen gezegd heeft dat hij te veel ontvangen geld wil terugbetalen.

Provinciale Staten van Limburg hebben al gevraagd om een extra vergadering over de affaire. De SP suggereerde dat de controle wellicht niet goed is geweest.

Lees meer over:
Tip de redactie