De Oekraïense president Petro Porosjenko garandeert dat de vervolging van de daders van de MH17-ramp niet valt onder de amnestie-afspraken die bij de besprekingen in het Wit-Russische Minsk zijn gemaakt. 

Dat zegt minister-president Mark Rutte donderdag op de Eurotop in Brussel. 

"We zullen de daders van de aanval nooit amnestie verlenen'', zo verklaarde Porosjenko. Hij deed dat bij zijn vertrek donderdagavond van de Europese top in Brussel, waar hij onder meer tekst en uitleg had gegeven over het jongste akkoord van Minsk.

De president vertelde dat hij tegen Rutte had gezegd dat geen enkele amnestiewet terroristen zal vrijpleiten "die de aanval op de onschuldige slachtoffers van MH17 hebben georganiseerd".

Geen twijfel

Volgens Rutte is de garantie die Porosjenko heeft gegeven "keihard". Hij heeft geen enkele twijfel over de mondelinge toezegging. "Ik ben 99,9 procent zeker, eigenlijk wel voor 100 procent zeker. Hoe kan hij hier nog op terugkomen?''

Rutte benadrukte dat Porosjenko diegene is die over de nieuwe amnestiewet gaat en zijn handtekening eronder moet zetten. "Dus daar vertrouw ik echt op.''

Bekijk reactie Rutte:

Reactie kabinet

De kamercommissie van Buitenlandse Zaken vroeg eerder op de dag om een reactie van het kabinet op een amnestiepassage die is opgenomen in het akkoord over Oost-Oekraïne dat donderdag werd gesloten.

Volgens RTL Nieuws staat in het akkoord deze zin: "Het voorziet in een wettelijk geregelde amnestie en vergeving die vervolgen en bestraffen verbiedt, in verband met de gebeurtenissen die plaats hebben gevonden in verschillende rayons van de regio's Donetsk en Loehansk."

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes liet meteen weten het "volstrekt onacceptabel" te vinden als opsporing of berechting van de verantwoordelijken zou worden beperkt. Verschillende Kamerleden schaarden zich achter dat standpunt. 

Nabestaanden

Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp zijn "vooralsnog opgelucht" over de garantie dat de daders van de aanval niet onder de amnestieregeling vallen. Dat heeft voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 laten weten.

Volgens Ploeg geldt wel "eerst zien dan geloven", maar is de belofte wel een geruststelling. In de Stichting Vliegramp MH17 hebben nabestaanden zich verenigd.

Tweede Kamer

Ook in de Tweede Kamer is positief gereageerd op de garantie die Oekraïne heeft gegeven. Oppositiepartij CDA wil wel weten of de Russische president Vladimir Poetin de tekst op dezelfde manier interpreteert als zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko.

Bij de ramp op 17 juli vorig jaar kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Drie van hen, allen Nederlander, zijn nog niet geïdentificeerd.

Belangrijkste besluiten in akkoord staakt-het-vuren Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp