Kabinet scherpt beleid tegen discriminatie aan

Het kabinet wil meer werk maken van de bestrijding van discriminatie. Aanleiding zijn onder meer de gebeurtenissen elders in de wereld die leiden tot meer onverdraagzaamheid en angst in Nederland. 

Het kabinet is daar bezorgd over en wil een lopend actieprogramma tegen discriminatie aanscherpen. 

Dat valt op te maken uit een brief die drie ministers donderdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Ze zijn geschokt over de manier waarop mensen zich op sociale media discriminerend uitlaten of oproepen tot haat of geweld.

''Mensen beoordelen elkaar niet meer als individu en gaan af op afkomst en vooroordelen. Dit staat een samenleving waarin iedereen in veiligheid zichzelf mag zijn in de weg'', schrijft coördinerend minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Campagne

Nog dit jaar moet er een campagne komen om mensen bewust te maken van discriminatie en de aanpak daarvan. Zo wil het kabinet de bereidheid van mensen om discriminatie te melden of daarvan aangifte te doen, vergroten.

Op die manier kunnen meer daders worden aangepakt en ontstaat er ook een beter beeld van de achtergronden en de uitingsvormen van discriminatie. Het gaat niet alleen om discriminatie vanwege religie of afkomst maar ook vanwege seksuele gerichtheid, leeftijd en beperkingen.

De politie registreerde in 2013 meer discriminatoire incidenten: 3.614, bijna 10 procent meer dan in 2012. De meeste incidenten hebben betrekking op ras en seksuele gerichtheid. Het aantal antisemitische incidenten daalde in 2013 iets, maar steeg weer in de eerste tien maanden van 2014.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie