De kamercommissie van Buitenlandse Zaken heeft met spoed om een reactie van het kabinet gevraagd op een amnestiepassage die is opgenomen in het akkoord over Oost-Oekraïne dat donderdag werd gesloten.

Dat meldt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes op Twitter.

Volgens RTL Nieuws staat in het akkoord deze zin: "Het voorziet in een wettelijk geregelde amnestie en vergeving die vervolgen en bestraffen verbiedt, in verband met de gebeurtenissen die plaats hebben gevonden in verschillende rayons van de regio's Donetsk en Loehansk."

Servaes noemt het volstrekt onacceptabel als opsporing of berechting van verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 op enigerlei wijze wordt beperkt, en er zijn meer Kamerleden die willen weten wat de gevolgen van de amnestiepassage zijn voor de personen die achter de aanslag zitten.

CDA

Zo laat Pieter Omzigt van het CDA weten dat zijn partij "met spoed wil weten wat dit betekent voor het onderzoek, aangezien Oekraïne partij is bij het Minsk-akkoord en onderdeel is van het gezamenlijke onderzoeksteam dat onderzoek doet naar de aanslag op de MH17'', aldus Omtzigt.

Hij wil ook weten hoe Nederland onderzoek en vervolging waarborgt, omdat ons land geen partij is bij de Minsk-akkoorden.

Koenders

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders laat volgens de NOS weten dat hij uitzoekt of in het verdrag van Minsk een afspraak is opgenomen die ertoe kan leiden dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de MH17-ramp vrijuit gaan. "We kennen op dit moment de exacte feiten niet, maar voor Nederland blijft vooropstaan dat de daders vervolgd en berecht moeten worden", aldus Koenders. 

Bij de ramp op 17 juli vorig jaar kwamen alle 298 inzittenden van het vliegtuig om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Drie van hen - allen Nederlander - zijn nog niet geïdentificeerd.

Video: Reactie Koenders en Bontes

Nabestaanden

Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp reageren verontrust op de berichten over de amnestieregeling. Dat schrijft de Stichting Vliegramp MH17 donderdag in een brief aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

''Het behoeft geen betoog dat de nabestaanden van de MH17-ramp eisen dat de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee de moord op 298 onschuldige passagiers, worden opgespoord, vervolgd en bestraft'', staat in de brief.

De nabestaanden vragen minister Koenders hen te informeren over de precieze inhoud van de in het akkoord opgenomen regeling. Ze willen vooral antwoord op de vraag of de amnestieregeling ook betrekking heeft op het neerhalen van vlucht MH17.

Belangrijkste besluiten in akkoord staakt-het-vuren Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp