Kabinet overlegt met luchtvaartsector over vliegen boven risicogebieden

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Luchtvaart) gaat met de Nederlandse luchtvaartsector overleggen over de risico's van vliegen boven conflictgebieden.

Dat moet leiden tot een betere informatievergaring en risicoanalyse.

De Tweede Kamer roept het kabinet daar donderdag in meerderheid toe op. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zegt de oproep te zien als een ondersteuning van het kabinetsbeleid.

De motie werd door D66, ChristenUnie en CDA ingediend in een Kamerdebat. Het debat ging over de ramp met vlucht MH17 boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne. Daarbij kwamen vorig jaar 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Opstelten belooft de Kamer ook dat het kabinet alle informatie die er is deelt met het Openbaar Ministerie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en het WODC, het onderzoeksinstituut van zijn eigen ministerie.

Openbaarheid

Deze week ging er een stapel documenten naar buiten die door media op basis van de Wet openbaarheid bestuur (Wob). Maar de teksten waren grotendeels onherkenbaar gemaakt door de ministeries.

De VVD dringt er in het debat donderdag op aan dat het kabinet alle informatie die er is ''ongelakt, ongecensureerd en ongevraagd'' naar het OM, de OVV en de WODC stuurt.

Opstelten zegt ook dat het Openbaar Ministerie bereid is de Kamer op enig moment vertrouwelijk bij te praten over de voortgang van het onderzoek naar de schuldvraag rond het neerhalen van vlucht MH17.

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie