Schippers wil parlement niet omzeilen met nieuw zorgplan

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft niet de bedoeling het parlement te omzeilen met haar nieuwe zorgplan. 

Ze zal alle onderdelen ervan naar de Tweede en Eerste Kamer sturen, ook als ze daartoe niet verplicht is. Schippers zei dat woensdagavond in een debat over haar nieuwe plan in de Tweede Kamer.

Oppositiepartijen hadden haar verweten dat ze via een ''sluiproute'' het parlement buitenspel zou willen zetten. Schippers wil een groot deel van haar nieuwe voorstel namelijk regelen via algemene maatregelen van bestuur. Die hoeven niet aan het parlement te worden voorgelegd. Maar Schippers gaat dat toch doen, beloofde ze. ''Het gaat mij om het tempo.''

Het nieuwe zorgplan komt in de plaats van een wetsvoorstel dat de vrije artsenkeuze verder had moeten beperken. Dat sneuvelde eind vorig jaar in de Senaat, waardoor er bijna een kabinetscrisis ontstond. Schippers presenteerde vorige week haar alternatief.

Eigen risico

Kern van de nieuwe voorstellen is dat zorgverzekeraars patiënten een korting op het eigen risico mogen geven als ze in zee gaan met geselecteerde zorgverleners. Dat moet de verzekeraars stimuleren zich meer te richten op chronisch zieken en ouderen, die veel zorg nodig hebben. Als ze voor hen tegen een scherpere prijs zorg inkopen, dalen de kosten. Schippers rekent op een bezuiniging van circa 1 miljard euro.

De regeringsfracties VVD en PvdA steunen het nieuwe plan. Maar de oppositie heeft veel vragen en twijfels over de voorstellen, 21 in totaal. CDA en GroenLinks spraken van een vergaarbak. De SP denkt dat Schippers via een omweg toch de vrije artsenkeuze wil beperken.

Te somber beeld

Volgens Schippers schetsen de oppositiefracties een veel te somber beeld van haar voorstellen. Zij sprak tegen dat de zorgverzekeraars er niets in zien, zoals het CDA suggereerde. De minister erkende wel dat haar nieuwe plan veel complexer is dan de in de Senaat gesneuvelde wet.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie