Het moet afgelopen zijn met de voorlichting die Nederlandse bedrijven in het buitenland geven over constructies om zo weinig mogelijk belasting te betalen.

Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid Ed Groot donderdag bij de schriftelijke inbreng voor het debat over de 'fiscale roadshows'.

Volgens Groot schaadt deze praktijk de reputatie van Nederland. "Presentaties zoals die van KPMG via de ambassade in Indonesië moeten voortaan uit den boze zijn en daar moet de regering op toezien. Dat soort presentaties rieken naar een snelcursus belastingontwijking", schrijft Groot.

Bovendien vindt de PvdA'er dat Nederland genoeg "echte concurrentievoordelen" te bieden heeft. "Nederland moet het hebben van zaken als een goede infrastructuur, goed opgeleide bevolking en een betrouwbare overheid."

Het Nederlandse fiscale stelsel moet in dienst staan van werkgelegenheid, vergroening en innovatie, vindt het Kamerlid. "Wij zijn niet geïnteresseerd in brievenbusfirma’s die alleen in Nederland gevestigd zijn om hier of in ontwikkelingslanden belasting te ontwijken."

Afspraken

Nederland maakt belastingafspraken met internationale bedrijven waardoor deze bedrijven vaak veel minder belasting betalen dan bijvoorbeeld het midden- en kleinbedrijf. De Europese Commissie onderzoekt deze constructies en wil maatregelen nemen om belastingontwijking aan banden te leggen.

De Tweede Kamer wordt op aandringen van GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver op vertrouwelijke basis ingelicht over de afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met de Amerikaanse koffieketen Starbucks.

De Algemene Rekenkamer concludeerde vorig jaar dat Nederland in de pas loopt met omringende landen als het gaat om belastingontwijking. Tegelijkertijd heeft de Tweede Kamer geen goed beeld van het fiscale vestigingsklimaat.