Het VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen heeft als gedeputeerde in de provincie Limburg ten onrechte declaraties ingediend. 

Een woordvoerder van de VVD-fractie bevestigt woensdag berichtgeving hierover in NRC Handelsblad.

Volgens de krant gaat het om ''duizenden'' euro's die onjuist gedeclareerd zijn in de jaren 2011 en 2012. Verheijen zit sinds 2012 in de Kamer. Hij is daar woordvoerder Europa.

"Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt", zei Verheijen in een reactie tegen de verzamelde pers. De ten onrechte gedeclareerde kosten zal hij terugbetalen.

Volgens hem zou het om maar vijf foute declaraties gaan op 1.300 ritten die hij in zijn vorige functie heeft gemaakt. Zelf vindt hij de kwestie "redelijk opgeblazen". Verheijen: "Ik praat het niet goed, maar we moeten het wel in perspectief plaatsen" 

De ten onrete gedeclareerde kosten zal hij terugbetalen. Verheijen heeft laten weten het te veel ontvangen bedrag terug te storten, aldus de woordvoerder. Die kon niet zeggen om hoeveel geld het precies gaat.

Ook premier Mark Rutte benadrukt dat Verheijen "alles gaat terugbetalen". De VVD-leider noemt het verhaal "behoorlijk opgeblazen". Ook volgens de premier heeft Verheijen honderden ritten gemaakt en is hij maar een paar keer in de fout gegaan.

Video: Reactie Rutte

Declaraties

NRC meldt inzage te hebben gehad in de declaraties die Verheijen heeft ingediend in de zestien maanden dat hij gedeputeerde was. Zo heeft hij voor een bijbaan zich vijf keer in de provinciale dienstauto van Limburg naar de Randstad laten rijden, terwijl hij een reiskostenvergoeding ontving. "Dat was gewoon stom", zegt hij tegen de krant.

Een aantal onterechte declaraties houdt verband met zijn plaatsvervangend voorzitterschap van de VVD en zijn kandidatuur voor de Tweede Kamer.

''Ik ben oprecht van mening dat ik het zo goed als mogelijk heb geprobeerd te scheiden. Maar ik ben een politicus, geen heilige. Ik ben niet feilloos'', citeert de krant hem.

Verheijen spreekt van een ''tendentieus artikel met aanwijsbare fouten''. Hij voegt eraan toe: ''De enkele gevallen waar zaken onbewust door elkaar zijn gelopen moeten door mij worden rechtgezet en terugbetaald. Spijtig genoeg heeft de sensatiezucht het dit keer gewonnen van de nuance en de feiten.''

Video: Reactie Verheijen

Integriteit

Het Kamerlid kwam vorig jaar in opspraak door een artikel in Elsevier. Het weekblad meldde toen dat Verheijen in zijn periode dat hij in de Limburgse politiek actief was geld zou hebben aangenomen van de omstreden vastgoedontwikkelaar Piet van Pol. Verheijen noemde de berichtgeving "feitelijk onjuist".

In het recente verleden zijn verschillende VVD-politici in opspraak gekomen. De partij heeft daarna de integriteitsregels aangescherpt. VVD-bestuurders moeten voortaan een integriteitsverklaring ondertekenen en er werd een permanente commissie ingesteld die zich met integriteitskwesties in de partij bezighoudt.

In 2012 moest PvdA'er Co Verdaas opstappen als staatssecretaris in de ploeg van Rutte, omdat hij de fout in was gegaan met declaraties toen hij nog provinciebestuurder in Gelderland was.