Premier Mark Rutte acht het "niet denkbaar" dat de onderhandelingen met Griekenland zullen leiden tot schuldenverlichting of aanpassing van de gemaakte afspraken met de trojka.

Dat zei hij woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

Volgens de premier moet Griekenland zich houden aan de afspraken die zij gemaakt hebben met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie die de Grieken van miljardensteun voorzien om hun schulden af te betalen.

De nieuwe linkse regering van premier Alexis Tsipras wil af van de, in haar ogen, te strenge voorwaarden van de trojka en wil opnieuw onderhandelen over de voorwaarden van de steun.

'Afspraak is afspraak'

Als het aan Rutte ligt blijft er "binnen de contouren" van het steunpakket worden gewerkt en verandert er niets aan de gemaakte afspraken. "Afspraak is afspraak", zei de premier.

Binnen het pakket, waarin een tijdspad is opgenomen waarbinnen de Grieken hun schulden moeten afbetalen, hebben de Grieken ruimte om zelf te bepalen hoe zij de bezuinigingen invullen, zegt Rutte. "Mits die hetzelfde opleveren." Maar eventuele schuldenverlichting acht de premier "niet denkbaar".

Woensdagavond vergaderen de ministers van Financiën van de eurolanden over de Griekse kwestie. De nieuwe Griekse regering zal naar verwachting vanavond de plannen presenteren. Minister Dijsselbloem (Financiën) verwacht niet dat de eurogroep woensdagavond al met een oplossing komt.

Video: 'Opdracht aan de Grieken blijft hetzelfde

Grieken in de euro houden

Dinsdag sprak VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra nog harde woorden. Als de Grieken zich niet aan de afspraken houden en daarmee een vertrek uit de euro zouden forceren, "dan zij dat zo", aldus Zijlstra 

''Wij gooien niemand uit de euro", stelde Verheijen een dag later tijdens het debat. Volgens de VVD'er zijn het de Grieken die de afspraken met de trojka eenzijdig hebben opgezegd en zich niet aan de afspraken houden om de economie weer op orde te krijgen. 

Schulden

Jesse Klaver (GroenLinks) wilde weten of de VVD er dan genoegen mee zou nemen dat Nederland de miljardensteun aan de Grieken zal kwijtraken.

"Als Griekenland uit de euro zou gaan, is dat de keuze van Griekenland zelf", aldus Verheijen. "Ik hoop het niet, ik hoop dat ze in de eurozone blijven, dat heeft mijn voorkeur."

'Verkiezingspraat'

Volgens de oppositie waren de woorden van Zijlstra een dag eerder niet meer dan "stoere verkiezingspraat".

De harde woorden van Zijlstra zorgen voor verdeeldheid in Europa, zegt Alexander Pechtold (D66). "Dat is precies wat Poetin wil: een verdeeld Europa", aldus de D66-leider.

PVV-Kamerlid Van Dijck: "De VVD zei ooit: tot hier en niet verder. Geen cent naar Griekenland. Vervolgens gingen er miljarden naar de Grieken. Hoe geloofwaardig is de VVD?"

Heel geloofwaardig, reageerde Verheijen. In 2010 was het in het eigenbelang van Nederland om de Grieken te steunen, omdat er een besmettingsgevaar voor de eigen Nederlandse banken dreigde als Griekenland zou vallen. Die situatie is nu anders en Nederland kan een 'grexit' aan, aldus Verheijen. Hij benadrukt dat er, wat de VVD betreft, "geen euro" extra naar de Grieken mag.

De PvdA vindt het onverstandig om te dreigen met een 'grexit'. 'Spierballentaal', zegt Kamerlid Marit Maij. Zij ziet ruimte voor nieuwe onderhandelingen over de voorwaarden van de miljardenlening, mits de corruptie en belastingontwijking worden aangepakt.

Griekenland begint aan charmeoffensief: 'We betalen wel, maar…'Dit moet u weten over een 'Grexit'Dossier Griekenland