PvdA-leider Diederik Samsom wil dat de gaswinning in Groningen niet alleen in de eerste helft, maar ook in de tweede helft van 2015 wordt teruggeschroefd.

Dat heeft hij dinsdag gezegd tegen RTV Noord.

Volgens Samsom staat de veiligheid van de Groningers voorop. "Dat betekent dat we nu al meteen zo ver mogelijk de gaskraan dichtdraaien. En dat betekent natuurlijk om dezelfde reden dat het ondenkbaar is dat die na 1 juli weer omhooggaat."

Minister Kamp (Economische Zaken) maakte maandag bekend dat de gaswinning in Groningen tot 1 juli dit jaar naar beneden wordt bijgesteld. Tot dan mag er maximaal 16,5 miljard kuub gas uit de Groningse gasvelden worden gewonnen.

Bij de presentatie van het kabinetsbesluit liet Kamp weten de mogelijkheid open te willen houden om de gaswinning in de tweede helft van dit jaar weer op te schroeven. Nieuw onderzoek na de zomer moet uitwijzen of dit mogelijk is, of dat de doelstelling voor heel 2015 mogelijk naar beneden moet worden bijgesteld van 39,4 miljard kuub, naar 35 miljard kuub.

Veilig scenario

Volgens Samsom moet worden gekozen voor het meest veilige scenario, waarbij dus zo weinig mogelijk gas wordt gewonnen. Een precieze grens gaf hij nog niet aan. Het gaat erom "dat je zo laag mogelijk gaat wat nog nodig is om Nederland van gas te voorzien".

De PvdA-leider komt dan uit op ongeveer 33 miljard kuub plus nog 2 miljard reserve.

Reactie GroenLinks

GroenLinks laat in een reactie weten blij te zijn met het standpunt van Samsom. "Het is op geen enkele manier aan Groningers uit te leggen als het kabinet deze zomer zou besluiten de gaswinning weer op te voeren. Het is goed dat de PvdA dat nu ook inziet," aldus vice-fractievoorzitter Liesbeth van Tongeren.

Volgens Van Tongeren lijkt er met het standpunt van Samsom een Kamermeerderheid te ontstaan om "de gewraakte 39,4 miljard kubieke meter definitief van tafel te halen".

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de gaswinning in Groningen.

Dit moet u weten over de Groningse gaswinning | Dossier gaswinning