Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie houdt er in haar budget voor de Joint Strike Fighter (JSF/F-35) geen rekening mee dat er toestellen kunnen verongelukken.

Dat heeft de Algemene Rekenkamer dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer.

In de brief plaatsen de controleurs van de rijksuitgaven kanttekeningen bij de informatie die Hennis heeft gegeven over de aanschaf van 37 F35's, die de verouderde F-16 opvolgen.

De Amerikanen gaan ervan uit dat Nederland gerekend over dertig jaar negen van de 37 jachtvliegtuigen kan kwijtraken tijdens het normale werk. In de afgelopen 35 jaar verloor de luchtmacht op deze manier 39 F-16's, waarvan ruim de helft in de eerste zeven jaar na ingebruikname.

Maar Hennis negeert die zogeheten vredesverliezen. Volgens de Rekenkamer acht ze het onvoorspelbaar wanneer gevechtsvliegtuigen op die manier verloren gaan. De Rekenkamer wijst erop dat verliezen juist wel zijn te voorzien en betreurt het dat op dat signaal ''alleen formeel gereageerd wordt''.

Administratie

Volgens de Rekenkamer ontbreekt bovendien een deugdelijke projectadministratie, terwijl die ''onontbeerlijk is bij een grote en langjarige investering als aankoop van jachtvliegtuigen''. Nederland wil in maart acht F-35's bestellen. Ons land heeft al twee testtoestellen, die in de VS zijn gestationeerd.

Hennis heeft volgens de Rekenkamer wel aannemelijker gemaakt dat de luchtmacht met de 37 vliegtuigen steeds vier toestellen en negen vliegers kan inzetten voor internationale missies.

De overige jachtvliegtuigen gaan ons luchtruim bewaken en dat van bondgenoten, en worden gebruikt om vliegers te trainen.