De Tweede Kamer bespreekt woensdag het nieuwe zorgplan van minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Een Kamermeerderheid steunde dinsdag het verzoek van GroenLinks om snel over het plan te praten.

Pia Dijkstra (D66) heeft nog veel vragen en vindt het debat aan de vroege kant. Zij ziet ''mooie dingen’’ in het voorstel van Schippers, maar vraagt zich wel af of het uitvoerbaar is.

Dijkstra had liever eerst tijdens een hoorzitting van de zorgverzekeraars gehoord wat zij denken van het plan om patiënten makkelijker korting te geven op het eigen risico als zij naar een specialist of ziekenhuis gaan met wie de verzekeraar een contract heeft.

''Dit is ingrijpend. Ik wil een gesprek met de sector om te weten hoe die hier tegen aankijken," aldus Dijkstra. Het debat woensdag gaat wat haar betreft dan ook vooral over de procedure. "Ik wil zeker weten of we geen dingen laten passeren die eigenlijk ook in de Eerste Kamer hadden moeten worden besproken."

Ook Corinne Ellemeet (GroenLinks) vraagt zich af hoe het plan zal uitpakken in de praktijk. Zij is tevens benieuwd hoe het nu zit met de 1 miljard euro die Schippers wilde besparen met het eerdere zorgplan dat sneuvelde in de Eerste Kamer.

Wat er verandert in de zorg en waarom