Kabinet wil onafhankelijke controle op ECB

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën én de Tweede Kamer willen dat er een onafhankelijke controle komt op de Europese Centrale Bank (ECB).

Dat zou kunnen door de Europese Rekenkamer extra bevoegdheden te geven binnen het nieuwe systeem van toezicht op Europese banken, zei Dijsselbloem dinsdag in een debat in de Kamer.

Met de oprichting van de Europese bankenunie heeft de ECB het toezicht op de grote Europese banken overgenomen van de nationale centrale banken als De Nederlandsche Bank. Maar de controle op de ECB is eigenlijk niet goed geregeld, vindt een meerderheid in de Kamer, en vindt ook Dijsselbloem.

''We zijn het erover eens dat de Europese Rekenkamer een deel van de bevoegdheden niet heeft die de Algemene Rekenkamer in Nederland wel heeft. En dat ze dat alsnog moeten krijgen.''

Verdragswijziging

In de Kamer vroegen SP en CDA Dijsselbloem om dat via een verdragswijziging te regelen, maar dat is volgens de PvdA-minister een zware en moeilijke route, die ook niet nodig is.

Dijsselbloem zei dat hij zijn best er voor gaat doen om de regelgeving binnen dat nieuwe toezichtssysteem zo aangepast te krijgen dat de Europese Rekenkamer óf het stelsel van nationale rekenkamers controle kan uitoefenen op de ECB.

In Nederland vallen zeven zogenoemde 'significante' banken onder het toezicht van de ECB. Samen hebben ze een totale balansomvang van circa 2150 miljard euro.

Lees meer over:
Tip de redactie