Tweede Kamer ziet niets in plan herinvoering dienstplicht

De Tweede Kamer ziet niets in het plan van de groep Bontes/Van Klaveren om de dienstplicht opnieuw in te voeren.

Dat bleek maandag tijdens het overleg waarin de initiatiefnota van Kamerlid Joram van Klaveren werd behandeld.

Zondag pleitte hij tegenover NU.nl voor de herinvoering van de dienstplicht. 

Vanwege de groeiende militaire ambities van Rusland en de terroristische dreiging van Islamitische Staat (IS), moet de Tweede Kamer snel werk maken van het op orde brengen van de krijgsmacht. De dienstplicht zou daarbij helpen, aldus Van Klaveren.

Ook zou de dienstplicht een preventieve werking kunnen hebben door te voorkomen dat niet-westerse allochtonen in de criminaliteit belanden.

Sceptisch

De Tweede Kamer toonde zich sceptisch tegenover de plannen. "Welk probleem wil Van Klaveren hiermee oplossen? Wat is het doel? Heropvoeding en disciplinering van de jeugd, de Russische dreiging of het personeelstekort?", vroeg PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink aan de ex-PVV'er.

"Het is niet de taak van Defensie om de jeugd te disciplineren. De dienstplicht heeft altijd in dienst gestaan van de nationale veiligheid", aldus de PvdA'er.

Volgens Eijsink was de nota van Van Klaveren slecht onderbouwd. Zo beroept Van Klaveren op de steun van oud VVD'ers en PvdA'ers, maar hij baseert zich daarbij op gedateerde uitspraken, aldus Eijsink. Ook de aangehaalde onderzoeken zijn niet meer van deze tijd.

Geen probleem

Volgens de PVV probeert Van Klaveren met de herinvoering een "probleem op te lossen dat er niet is". Kamerlid Raymond de Roon: "U probeert het personeelstekort bij Defensie aan te pakken, maar Defensie heeft hoogopgeleide technici nodig."

Ook de VVD had graag een betere onderbouwing gezien. 

Volgens Van Klaveren klopt het dat er weinig onderzoek voorhanden is. Daarom pleitte hij ervoor een commissie in het leven te roepen die meer onderzoek moet verrichten. "Bij Defensie zitten ze te springen om deze cijfers."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie