VVD wil Groningse gaswinning niet verder terugschroeven

De Tweede Kamer-fractie van de VVD geeft geen gehoor aan de oproep van de Groningse VVD-fractie om de gaswinning in Groningen verder terug te schroeven.

"Minister Henk Kamp (Economische Zaken, red.) heeft onlangs het gasbesluit bekend gemaakt. Er wordt 39,4 miljard kuub gewonnen. Dat vinden wij een wijs besluit", zegt de nieuwe fractiespecialist André Bosman.

De Groningse VVD had opgeroepen de gaswinning terug te schroeven naar 17,5 miljard kuub in het eerste half jaar. 

Veel politieke partijen in Den Haag hebben zich de afgelopen weken achter de Groningers geschaard.

Zij willen dat er maximaal 30 miljard kuub uit de Groningse gasvelden wordt gewonnen. Dat is voldoende om aan de binnenlandse vraag en exportverplichtingen te voldoen.

Schijnveiligheid

Volgens Bosman valt bij een reductie naar 30 miljard kuub niet uit te sluiten dat er extra gepompt moet worden in Loppersum. De kans op aardbevingen kan dan toenemen. "Er wordt een soort schijnveiligheid gecreëerd door te vragen de gaswinning naar 30 miljard kuub terug te brengen."

Bosman vindt dat de aandacht zich moet richten op de versteviging en het aardbevingsbestendig maken van de woningen in Groningen. "We moeten daar snel werk van maken", aldus Bosman.

De PvdA wil dat minister Kamp plannen maakt om te kijken of de gaskraan dicht kan, als de veiligheid van de Groningers in het geding is.

Minister Kamp geeft maandag om 17.00 uur een persconferentie over de gaswinning in Groningen. Hij gaat een pakket extra maatregelen presenteren dat de ''veiligheid en leefbaarheid in Groningen verder moet vergroten''.

Dit moet u weten over de Groningse gaswinning | Dossier gaswinning

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie