Het vredesoverleg aanstaande woensdag over Oekraïne moet slagen. Daarom doen alle partijen er voor en achter de schermen alles aan om deze onderhandelingen tot een succes te maken.

Dat zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel voorafgaand aan overleg met zijn collega-ministers.

"Het moet gewoon lukken aanstaande woensdag. En daarvoor is het belangrijk dat wij alles doen wat dat mogelijk maakt", zei de minister. Woensdag treffen de leiders van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk elkaar in het Wit-Russische Minsk om over de crisis in Oekraïne te praten.

Koenders noemde het een cruciale week. "Iedereen ziet dat Oekraïne verder gedestabiliseerd wordt en dat daar ook een grote Russische verantwoordelijkheid voor is. Er moet een plan komen dat geloofwaardig is. Daar is iedereen hard mee bezig."

Koenders wees op een staakt-het-vuren van beide partijen en de terugtrekking van zware wapens uit Oost-Oekraïne. Ook moet er een oplossing komen voor het pro-Russische oosten als onderdeel van Oekraïne.

Wapenleveranties

Koenders herhaalde dat Nederland geen voorstander is van het leveren van wapens aan Oekraïne, zoals de Amerikanen opperden.

Volgens de minister biedt het leveren van wapens geen vooruitgang en ook geen direct effect. Nederland blijft inzetten op een diplomatieke oplossing.

'Zwarte lijst'

Maandag praten de EU-ministers over de uitbreiding van de zogeheten 'zwarte lijst' met Russen en Oekraïners die verantwoordelijk worden gehouden voor of profiteerden van de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim.

De lijst wordt waarschijnlijk uitgebreid met negentien personen en negen entiteiten. Koenders zei daarover dat het "belangrijk is dat de druk op de onderhandelingen blijft".

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne