De Groningse VVD-fractie wil de winning van aardgas in de provincie terugschroeven.

"Wij vinden dat de gaswinning in het eerste halfjaar van 2015 niet meer mag zijn dan 17,5 miljard kuub", stelt lijsttrekker Mark Boumans van de Statenfractie zondagavond in een verklaring.

VVD-minister Henk Kamp (Economische Zaken) kondigde eerder al aan dat hij de gaswinning in het door aardbevingen getroffen gebied wil verminderen van 42,5 miljard naar 39,4 miljard kuub. Volgens zijn Groningse partijgenoten vormt die reductie een begin, maar is het "lang niet genoeg".

De verklaring komt in de aanloop naar de Statenverkiezingen van 18 maart. De winning van aardgas is een uiterst gevoelige kwestie in de noordelijke provincie. Volgens de Groningse VVD is een "intensieve lobby richting Den Haag opgezet om de Groningse boodschap goed op de kaart te krijgen".

Ook in Den Haag klinken stemmen om de gaswinning af te bouwen vanwege de aardbevingsproblematiek. Veel partijen in de Tweede Kamer willen de gaswinning terugbrengen tot 30 miljard kuub per jaar, het laagste niveau waarbij nog kan worden voldaan aan de binnenlandse vraag en lopende exportcontracten.