Nederland moet zo snel mogelijk de termen 'integratie' en 'allochtoon' afschaffen. Ook moet er een museum over het Nederlandse slavernijverleden komen om meer begrip te kweken voor de tegenstanders van Zwarte Piet.

Dat zeggen de onafhankelijke Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk in een vraaggesprek met NU.nl. De oud-PvdA'ers presenteren maandagmiddag het partijprogramma van hun nieuwe partij.

"We hebben in Nederland een hele generatie waarvan de ouders in de jaren 60 en 70 naar Nederland zijn verhuisd. Zij zijn hier geboren en getogen, zijn hier naar school gegaan, werken hier en leveren een bijdrage aan de Nederlandse maatschappij", zegt Kuzu.

"Die hoeven helemaal niet te integreren. Dat zijn gewoon Nederlandse staatsburgers." 

"Omdat wij streven naar een democratische rechtstaat op basis van gelijkwaardigheid van ras, religie en sekse schaffen wij de term 'allochtoon’ en 'integratie’ af", zeggen de Kamerleden.

Video: Presentatie partijprogramma

Niet vertegenwoordigd

Volgens de twee oud-PvdA-Kamerleden voelen veel Nederlanders zich niet meer vertegenwoordigd door de gevestigde politieke partijen. Kuzu en Öztürk halen hard uit naar de PvdA, het CDA en de VVD.

Uit angst dat de kiezer naar de PVV trekt, zijn ook deze partijen de samenleving steeds meer vanuit het frame van PVV-leider Geert Wilders gaan benaderen, zeggen de Kamerleden.

"Groepen in de samenleving hebben jarenlang van de politiek te horen gekregen een probleem te zijn, crimineel te zijn, terrorist te zijn. Zij voelen zich tweederangsburgers", zegt Kuzu. 

Video: Reactie Selcuk Öztürk na persconferentie

Integratie

Volgens de Kamerleden krijgt deze groep steeds te horen dat zij moet integreren, maar tegelijk kan geen kabinet of politieke partij zeggen wanneer iemand geïntegreerd is.

Kuzu en Ozturk willen met hun partij, of politiek beweging zoals ze het zelf noemen, dat er meer tolerantie, verdraagzaamheid en wederzijds respect voor elkaar komt in de samenleving.

"Daarvoor is nodig om kennis te hebben van elkaars geschiedenis", aldus Öztürk. "Zolang iemand niet begrijpt waar mijn voorouders vandaan komen, wat zij hebben meegemaakt en wat hun bijdrage is geweest in de opbouw van Nederland, is het heel makkelijk om ze weg te zetten als uitkeringstrekkers."

Wat de twee Kamerleden betreft wordt de minister van Integratie, Lodewijk Asscher (PvdA), vervangen door een minister van Acceptatie die zich naast de bestrijding van racisme moet inzetten voor meer wederzijds begrip.

Öztürk: "Zolang jij mij niet accepteert, kan ik niet integreren."

Ook moet er een racismeregister komen. Mensen die bij de overheid werken of willen werken worden gescreend op racistische uitspraken, op bijvoorbeeld sociale media. Kom je niet door de screening heen, dan mag je niet werken bij de overheid. 

Zwarte Piet

Daarnaast moet er meer aandacht in het onderwijs komen voor het Nederlandse koloniale en slavernijverleden. 

Kuzu en Öztürk pleiten ervoor het voormalig ministerie van Koloniën in Tweede Kamer, waar op dit moment de PvdA-fractie en -ondersteuning zetelen, om te bouwen tot een museum van koloniale geschiedenis.

"Al die honderdduizenden kinderen die jaarlijks een uitstapje maken naar de Tweede Kamer, krijgen dan ook een rondleiding door dit museum om de geschiedenis van kolonialisering en slavernij met elkaar te leren kennen", aldus Öztürk.

"Mensen moeten begrijpen waar de pijn van Zwarte Piet vandaan komt. Wij hebben een premier die zegt: Zwarte Piet is nu eenmaal zwart, maar niet begrijpt dat de ander pijn voelt."

Lees hier het volledige interview