Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft in 2013 een baan vergeven aan de partner van de voorman van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp. Zijn vriendin voerde een promotieonderzoek uit naar de Nationale Politie.

Dat schrijft NRC Handelsblad

Het onderzoek naar de vorming van de Nationale Politie, de zogenoemde Cultuurmonitor Nationale Politie, was volgens Van de Kamp een voorwaarde voor de ACP om de vorming van de nationale politie te steunen.

Het ministerie voorzag in de financiering van het onderzoek en zou het als leidraad gebruiken bij de hervormingen binnen de politie. Van de Kamp schoof tegelijkertijd zijn vriendin naar voren om een deel van het onderzoek uit te voeren. 

Volgens de krant zag het ministerie de belangenverstrengeling destijds "door de vingers", omdat het de steun van de machtige politievakbond niet wilde verliezen. 

Klokkenluider

De dubbelrol van de ACP-topman leidde echter tot problemen. In 2013 meldde zich een klokkenluider, maar zijn klacht werd niet gehoord. Een functionaris binnen het ministerie zou destijds hebben toegegeven dat het inkoopbeleid was afgeweken van de "standaardprocedure", en droeg daarvoor de verantwoordelijkheid, aldus NRC.

De partner van Van de Kamp werd eind 2013 uit het onderzoeksproject gezet. Volgens de onderzoeksleider was dit vanwege "interne strubbelingen". De ACP-voorman trok zijn steun voor de monitor toen in.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is de gunning van het project en de melding over de integriteit van beide betrokkenen destijds correct verlopen. Ook Van de Kamp en zijn partner zeggen altijd "transparant" te zijn geweest over hun relatie.