Op dit moment is er geen aanwijzing dat de financiering van een nieuwe moskee in Gouda niet klopt. Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag. Een ingreep vanuit het Rijk is volgens hem dan ook niet aan de orde.

Het is nu aan de gemeenteraad om al dan niet in te stemmen met het besluit van het college van Gouda om de bouw van de grote moskee door te laten gaan. Opstelten zei dat hij benieuwd is naar de uitkomst.

De minister wilde echter ook niet zeggen dat het ''snor zit'' met de geldstroom, maar er is volgens hem nu geen reden om tegen de bestuurders in Gouda te zeggen dat ze ''uit moeten kijken''. Hij vindt wel dat de situatie rond de geldstromen voortdurend in de gaten moet worden gehouden. ''Dat moeten we blijven doen. Het is een enorm punt van zorg.''

Vrije beslissing

Ook minister Lodewijk Asscher (Integratie) zei dat er steeds moet worden gekeken of de wet niet wordt overtreden. ''Zolang daar geen sprake van is, staat het Gouda vrij een beslissing te nemen.''

Opstelten laat op verzoek van de Tweede Kamer al een algemeen onderzoek doen naar de geldstromen achter de moskeeverenigingen in Nederland. Dat onderzoek is nog niet klaar. In politiek Den Haag bestaan zorgen dat geld voor de moskeeën van streng islamitische partijen uit het buitenland komt, waardoor hun invloed zou kunnen toenemen.

Het CDA wil dat er nog eens onderzoek wordt gedaan in Gouda. Volgens Opstelten hebben de betrokken diensten, de politie en het Openbaar Ministerie al naar de situatie gekeken en daaruit is niets gebleken dat niet door de beugel kan.