Voorzichtig positief, maar met de nodige vraagtekens is vrijdag gereageerd op de aangepaste zorgplannen van minister Edith Schippers (Volksgezondheid). 

Ze heeft een nieuw voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin onder meer haar omstreden plan aan om de vrije artsenkeuze te beperken, is aangepast.

''Maar om exact in te kunnen schatten wat de plannen voor de patiënt en huisarts betekenen, moet er nog meer duidelijkheid komen’’, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

''Maar goed punt is dat de minister verzekeraars wil bewegen om meer op kwaliteit in te kopen. Volgens de LHV kopen zorgverzekeraars tot op heden vooral op prijs in, in plaats van op kwaliteit. Het zou mooi zijn als zorgverzekeraars erin slagen om wel op kwaliteit in te kopen.’’

'Weinig concreet'

Patiëntenfederatie NPCF ziet ook zeker goede punten in de brief van Schippers. ''Maar het blijft te weinig concreet en de invulling is niet duidelijk’’, vindt ook NPCF-directeur Wilna Wind. De minister geeft bijvoorbeeld aan dat ze de risicoselectie - wel jonge gezonde mensen, geen oudere chronisch zieken - van zorgverzekeraars wil aanpakken.

''Maar de invulling is niet duidelijk. Daarom willen wij snel met de minister en zorgverzekeraars rond de tafel voor overleg.’’

FNV

November vorig jaar hadden onder meer de Consumentenbond en vakbond Abvakabo FNV een paginagrote advertentie in diverse kranten gezet als protest tegen het dreigende afschaffen van de vrije artsenkeuze.

Zij vreesden dat met afschaffing ''een fundamenteel recht op keuzevrijheid ontnomen zou worden aan Nederlandse burgers en patiënten’’. De Eerste Kamer stak echter - tot grote opluchting van de partijen en tot grote frustratie van minister Schippers - eind vorig jaar een stokje voor het wetsvoorstel.